Facebook
Munca Decenta
HOME    CONCEPT    PROIECT    PARTENERI    OFERTA PROIECTULUI    MATERIALE    DEVENITI ACTIV    PRESĂ    LINKURI    AUR-A.N.S.R.U.   

Acces membri | Contact |
Inapoi

Bruxelles - Peste 6.000 de semnături predate membrilor Parlamentului European!

 În data de 19 iunie 2012, începând cu orele 09:00, a avut loc la Bruxelles, în sediul Parlamentului European, Masa Rotundă Europeană “Muncă Decentă pentru o Viață Decentă. Realizări și recomandări pentru viitor”. Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului european “Muncă Decentă pentru o Viață Decentă. Stimularea strategiilor și politicilor internaționale ale sindicatelor” DCI-NSA/2008/153-557, implementat de către urmatorul consorțiu european: Sudwind Agentur (Austria), Weltumspannend arbeiten – OGB (Austria), “AUR” – Asociația Națională a Specialiștilor în Resurse Umane (România), CNS “Cartel ALFA” (România), BILSP (Bulgaria) și PODKREPA (Bulgaria).

 

ONG-urile și Sindicatele din cadrul parteneriatului, au predat cele peste 6.000 de semnături de susținere a petiției ”Muncă Decentă pentru o Viață Decentă”, către cei doi membrii ai Parlamentului European Ulrike Lunacek (Austria, Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană – membră a Comisiei pentru afaceri externe) și Ivailo Kalfin (Bulgaria, Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor si Democraţilor din Parlamentul European – vicepreședinte al Comisiei pentru bugete). Aceștia si-au asumat rolul de a duce la un alt nivel petiția în vederea ratificării și implementării convențiilor în cauză, spre a transforma munca decentă într-un punct central al deciziilor politice.

 

Delegaţia română a fost formată din participanții celor 2 cursuri de pregătire cu durata de un an (Horia Niță – Sindicatul U.P.A. România și Mihai Gârlă – Sindicatul Județean al Lucrătorilor din Comerț și Servicii Timiș) și echipa de management (Raluca Mănăilă și Laura Panteli-Stanciu ”AUR”-A.N.S.R.U. și Gabriela Toader CNS ”Cartel ALFA”). Aceștia au susținut continuarea demersurilor pentru promovarea conceptului de Muncă Decentă pentru o Viață Decentă în România și extinderea eforturilor sindicatelor, ONG-urilor și ale Autorităților Statului, în vederea lărgirii aplicabilității acestui concept și asupra altor grupuri care în țara noastră nu au făcut până acum obiectul unor acțiuni susținute din partea acestora.

Împreună cu ONG-urile europene, sindicatele şi Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM), au fost ridicate cereri concrete, cu privire la politici şi au fost schimbate opinii și experiențe.

 

 

 

În acest sens vă prezentăm mai jos opinia unuia dintre semnatarii petiției:

”Trebuie să facem investitorii, să înțeleagă că au venit într-o țară cu forță de muncă calificată care dorește să se vândă demn, fără umilință. Investitorii trebuie determinați să înțeleagă că drepturile lor stabilite prin legislația Europeană și română vor fi respectate, dar și ei au obligatia să respecte legislația față de statul român și față de forța de muncă din România.”

În vederea îmbunătăţirii condiţiilor de muncă pentru toate sectoarele din întreaga lume, ONG-urile şi sindicatele solicită punerea în aplicare la nivel mondial a standardelor sociale minime, cum ar fi timpul limitat de lucru, salariile minime şi sănătatea şi securitatea. Atât în ​​România cât şi în UE, facem un apel la politicieni pentru a stabili și a pune în aplicare măsuri concrete cu impact la nivel global.

Membrii acestui parteneriat precum și ceilalți participanți la acest eveniment, și-au exprimat speranța ca cererile sindicatelor, ONG-urilor şi a miilor de cetăţeni, exprimate prin susținerea petiției vor avea succes. Rezultatele vor fi vizibile prin reacţiile și acțiunile Parlamentului European, Comisiei Europene şi a Guvernelor Statelor Membre. "Am făcut un pas extrem de important prin semnăturile strânse iar cu ocazia acestui eveniment desfășurat în Parlamentul European, s-au înfiinţat noi alianţe şi s-au pus bazele acțiunilor viitoare cu privire la conceptul de muncă decentă", a fost concluzia finală a participanților la eveniment.