Facebook
Munca Decenta
HOME    CONCEPT    PROIECT    PARTENERI    OFERTA PROIECTULUI    MATERIALE    DEVENITI ACTIV    PRESĂ    LINKURI    AUR-A.N.S.R.U.   

Acces membri | Contact |
Inapoi

Începerea celui de-al doilea curs de pregătire de un an și desfășurarea celui de-al treilea European Speakers Tour

            Proiectul ”Muncă Decentă pentru o Viaţă Decentă – Stimularea strategiilor şi politicilor internaţionale ale sindicatelor” (DCI-NSA/2008/69), finanțat de către Comisia Europeană prin programul EuropeAid/126341/C/ACT/Multi – linia bugetară 21.03.01 and 21.03.02, este implementat în România de către asociația ”AUR” – Asociația Națională a Specialiștilor în Resurse Umane în parteneriat cu Confederația Națională Sindicală Cartel ALFA. Proiectul, coordonat în fiecare ţară parteneră (Austria, Bulgaria, România) de un ONG şi de un sindicat, oferă numeroase posibilităţi de informare cu privire la acţiunile sindicatelor şi la realităţile globale: două cursuri de pregătire care se vor desfăşura pe parcursul unui an, seminare de o zi, evenimente publice, expoziţie foto mobilă.
În perioada 5 – 7 octombrie 2011, a avut loc la București lansarea celui de-al doilea curs de pregătire cu durata de un an, prin desfășurarea Modulului nr. 1 ”Suntem internaționali!” și a celui de-al treilea ”European Speakers Tour 2011” menit să ofere participanților, veniți din rândul structurilor sindicale ale Cartel ALFA, ocazia să beneficieze în mod direct de experiența și infomațiile oferite de doi colegii sindicaliști veniți din cadrul uneia dintre cele mai mari structuri sindicale din Brazilia care au fost invitați să participe la eveniment.
Prezentările realizate de Poliana Araujo Duarte și Gustavo Francisco Garcia au oferit o imagine de ansamblu asupra activității sindicale în Brazilia a problemelor specifice cu care aceștia se confruntă și soluțiile pe care le-au identificat, astfel încât participanții să ia contact cu realitatea din aceea parte a globului și să identifice în cadrul discuțiilor libere posibile soluții sau căi de acțiune aplicabile realității din România.
În cadrul evenimentului toți participanții au avut oportunitatea să participe la un eveniment organizat de către Cartel ALFA cu ocazia zilei internaționale a muncii decente eveniment la care au participat printre alții, în calitate de vorbitori, patru dintre foștii miniștri ai muncii din guvernările anterioare, domnul Secretar de Stat Valentin Mocanu din partea Ministerului Muncii, domnul Bogdan Hosu președintele CNS Cartel ALFA precum și alți lideri ai mișcării sindicale.
   Evenimentul a culminat în data de 7 octombrie 2011 prin organizarea la sediul Cartel ALFA a unei conferințe de presă menită să ofere un cadru oficial unde cu participarea tuturor celor implicați în cadrul proiectului a avut loc o serie de prezentări menite să ajute la diseminarea informațiilor relevante către publicul larg și să ofere un spațiu pentru eventualele întrebări ale celor din mass-media.
Nu în ultimul rând invitații din Brazilia alături de reprezentanți ai ”AUR” – A.N.S.R.U., au participat în data de 6 octombrie 2011 la “Marsul Panaramelor” – “Slutwalk”,eveniment care se desfășoară cu succes de mai mulți ani și în Brazilia iar în data de 7 octombrie 2011 au participat la Forumul ONG de la Marea Neagră organizat de către FOND (Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din România), aflat la a patra ediție.   
Evenimentul a reprezentat o oportunitate inedită atât pentru sindicaliștii din România cât și pentru cei din Brazilia să analizeze situațiile cu care se confruntă și să identifice soluții noi pentru ambele părți. De asemenea, acest gen de evenimente evidențiază în mod clar dificultățile impuse de procesul globalizării, oferă un cadru propice dezbaterilor transnaționale și contribuie la consolidarea unei mișcări globale care să asigure o reactivitate mult mai eficientă a sindicatelor la nivel bilateral, regional și chiar global.